Campertrip door Amerika

donderdag 1 maart 2012

19.02 tot 26.02.2012 - LAKE ATITLAN (GUATEMALA)

Week van 19.02 tot 25.02.2012

De zondagmorgen gaan we naar de plaatselijk markt. Van einde en ver komen de boeren uit de bergen om oa hun groenten en fruit op de markt te verkopen. Het is er een drukte van belang. Very busy on the Sunday market in Panajachel Zowel de mannen als de vrouwen dragen nog steeds hun traditionele klederdracht vervaardigd uit kleurrijke geweven stoffen. De vrouwen dragen prachtige geborduurde blouses (huilipes) Woman wearing beautiful embroided blousas - Panajachelmet mooie bloemmotieven en de meeste hebben rare hoofddeksels op. Sundaymarket in Panajachel

 

 

 

 

 

Er wordt vanalles op de markt verkocht en de groeten en fruit zien er lekker uit. Sundaymarket in Panajachel(a)

Sundaymarket in Panajachel(b)Sundaymarket in Panajachel(c) 

 

 

 

 

Op het einde van de markt vertrekken ze in volgestouwde tuktuks of collectivos terug naar hun dorpen. After the market they return back to their villages(a)

 

 

After the market they return back to their villages

De meeste vrouwen dragen hun kinderen in een soort deken op hun rug, terwijl ze op hun hoofdHeavy load - Panajachel nog zware pakken dragen en het getuigt van een ongelofelijk evenwicht.Well balanced - PanajachelRather dangerous - Panajachel

 

We hebben in een hotel een boottocht gereserveerd op het meer, maar wanneer we ‘s morgens bij het aanlegsteiger komen, blijken ze zelf geen boot te hebben en willen ze ons laten mee varen met een andere boot (lancha) die reeds vol zit. We weigeren dit natuurlijk, dit is geen probleem we krijgen onmiddellijk ons geld terug. We gaan die dag dan maar naar de Reserva Natural de Atitlan waar we een mooie wandeling maken en onderweg een aap Spider monkey in Reserva Natural Atitlan - Panajchel

Delicious banana - Spider Monkey in Reserva Natural Atitland

en enkele coati’s tegenkomen.

Coati - Reserva Natural Atitlan - Panajachel

Het pad naar de waterval loopt over verschillende hangbruggenSuspension Bridge in Reserva Natural Atitlan - Panajachel Waterfall in Reserva Natural Atitlan - Panajachel

en is omzoomd met mooie bomen, planten en bloemen. Tunvergia - Reserva Natural Atitlan - Panajachel

Daturas - Reserva Natural Atitlan - PanajachelWildflowers - Reserva Natural Atitlan - Panajachel

 

 

 

 

Er is ook een vlindertuin Butterfly - Reserva Natural Atitlan - Panajachelmet een grote varieteit aan kleurrijke tropische bloemen.

Butterflies - Reserva Natural Atitlan - Panajachel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De volgende dag hebben we meer geluk en hebben Fred waiting for the boat trip - Lake Atitlande beste plaats op de boot voor de tocht op het meer.

We bezoeken 4 dorpjes die aan het meer gelegen zijn, maar ze lijken allemaal een beetje op elkaar. Kleurrijke marktjes, veel souvenirswinkeltjes Souvenirshop - Lake Atitlan(a)en restaurantjes

 

 

 

 

Quetzal Painting - Souvenirshop - Lake Atitlan(b)Shopping around Lake Atitlan

 

 

 

 

 

 

en ook hier lopen de meeste mensen nog in traditionele klederdracht. Local woman - Lake Atitlan

'Cute little girls - Lake Atitlan

 

 

 

 

 

 

 

 

We nemen in de dorpjes een tuktuk die ons naar de bijzonderste bezienswaardigheden brengt. Het eerste dorpjes is San Marcos waar naar het schijnt magische krachten aanwezig zijn en er zijn dan ook verschillende hotels die spirituele massage aanbieden. Voor het gemeentehuis is een soort '”kinderheil”.Child Wellfare in San Marcos - Lake Atitlan(b) Zoals bij ons worden de kinderen hier gewogen, gemeten en onderzocht Child Wellfare in San Marcos - Lake Atitlanmaar hier gebeurt dit alles in openlucht.

 

 

 

 

Op het plein voor de kerk bloeit een kerstroos Poinsettia

 

 

 

 

 

en ga ik op bezoek in een schooltje. School in San Marcos - Lake Atitlan

In San Juan bezoeken we een koffieplantage Emmy at Lake Atitlan

Flowers of the Coffee PlantDrying coffee beans

 

 

 

 

en in San Pedro gaan we naar de Mirador met een prachtig zicht op het meer. Mirador de San Pedro - Lake Atitlan

Santiago Atitlan is het grootste dorp.Embarcadero of Santiago Atitlan - Lake Atitlan

We gaan naar de authentieke Maya wasserij. Authentic Maya Laundry - Santiago Atitlan Er is ook een nieuwe, maar die heeft geen aantrek. De lokale vrouwen verkiezen nog steeds hun was te doen terwijl ze in het meer staan. Ze staan gekleed tot aan hun knieen in het water. Zij geloven dat het water een heilzame invloed op hun gezondheid heeft en hun beschermt tegen diverse kwaaltjes.

Daarna gaan we naar de “Casa de Maximon” dTo the Casa de Maximon - S.Atitlanit is een slechte heilige die vereenzeldigd wordt met al het kwaad, zoals roken, drinken enz. Het huis ligt in een achterbuurt maar wordt door iedereen druk bezocht.  Casa de Maximom - Santiago AtitlanHet is een duistere kamer waar de in hout gesneden heilige zit met daarnaast een shamam (lokale priester) die de 2 Quetzal inkom en de 10 Quetzal voor 2 fotos incasseert.

De kerk van Santiago Apostel Me and our guide in front of Santiago Apostel Churchwerd door de Spanjaarden gebouwd op de plaats waar eens een Maya altaar stond. In de kerk staan aan beide zijde een reeks kleurrijke heiligen.  Elk kind dat hier geboren wordt, wordt door zijn moeder aan een bepaalde heilige opgedragen. Saints in the Santiago Apostel Church - Santiago Atitlan(a)Saints in the Santiago Apostel Church - Santiago AtitlanDe kinderen kunnen dan later indien ze problemen hebben naar de desbetreffende heilige gaan en hulp vragen. De heiligen hebben allemaal een hemd aan dat geschonken is door de gelovige wiens gebed/vraag om hulp vervuld werd. Achter in de kerk wordt langs de ene zijde nog de traditionele Maya rituelen beleden terwijl aan de andere kant een katholiek altaar heeft. Santiago Apostel Church - Santiago AtitlanDe Maya’s werden gedwongen zich tot het katholicisme te bekeren, maar in hun huidige religie hebben ze hun eigen precolumbiaanse en de katholieken rituelen vermengd. Bij de meeste kerken in deze streek leiden 18 trappen (de 18 maanden van de Maya kalender) naar het plein voor de kerk en de toegang tot de kerk telt nogmaals 21 treden (de 21 dagen van deze kalender). Er wordt veel gespeculeerd over de eventuele gevolgen van 21 december 2012 zals die vermeld staan in de Mayakalender. We hebben er met onze gids overgesproken en de Mayas bedoelden hier inderdaad mee dat dit het begin zou zijn van een nieuw “tijdperk” maar wel met spectaculaire veranderingen.

We wandelen nog wat rond in het dorpje maar worden overal aangeklampt om iets te verkopen.Shopping around Lake Atitlan(a)SShopping around Lake Atitlan(b)ommige verbieden zelfs om een foto te maken indien we niets kopen. Het is natuurlijk wel te verstaan dat ze zo vasthoudend zijn, want het toerisme is voor velen het enige middel van bestaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

De volgende dag gaan we met een toeristenbusje naar de markt van Chichicastenago, een van de kleurrijkste en bekendste markten van Guatemala. Gelukkig zijn we niet met de camper gegaan want de weg daarheen is zeer steil met verschillende scherpe haarspelbochten. Zelfs het toeristenbusje moet moeite doen om boven te komen. We passeren eerst voorbij het mooie hotel Santo Tomas gebouwd in koloniale stijl Hotel Santo Tomas - Chichicastenango

 

 

 

 

Colorful vendors in front of Hotel Santo Tomas - Chichicastenango

 

 

 

 

 

en met een prachtige tuin die volstaat met bloeiende azaleasGarden of Hotel Santo Tomas - Chichicastenango en met luidkrijsende bont gekleurde ara’s Macaw - Garden Hotel Santo Tomas - Chichicastenango

 

 

 

 

en groene parkieten.  Green Parrots - Garden Hotel Santo Tomas - Chichicastenango

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook hier is de markt heel kleurrijk door de mooie traditionele stoffen waarin de kleding van de lokale bevolking vervaardigd is en er is ook weer een enorm aanbod van groenten en fruitMarket in Chichicastenango en kleurrijke geweven stoffen en kleding.Market of Chichicastenango(a)Market in Chichicastenango(a) 

 

Market in Chichicastenago(b)

 

 

 

 

 

 

 

 

We kopen op de markt wat groeten en fruit.Shopping on the market of Chichicastenango

Midden tussen de kraampjes staat de Santo Tomas kerk waar de lokale K’iche Maya hun eigen rituelen beoefenen Stairs of the Santo Tomas Church - ChichicastenangoOp de trappen voor de kerk staat het vol met bloemenverkopers en aan ingang van de kerk staat een man of vrouw met met een geperforeerd blikje waarin wierook brandt, te zwaaien. Shamam chasing demons with insence in front of the Calvario - Chichicastenango

Binnen in de kerk liggen verschillende stenen platen waarop kaarsen branden en rozenblaadjes liggen. Daar rond zitten de gelovigen vol overgave en met veel gebaren met de zielen van hun overledenen te praten. Ze komen hier ook om een genezing, een goede oogst, en dergelijke af te smeken. Spijtig mocht we in de kerk geen foto’s nemen.

We hebben nog wat tijd over en eten een lekker buffet in Hotel Santo Tomas.

Het was deze week een drukke week en we gaan het de volgende dagen een beetje rustig aan doen. Een paar keer naar het Internetcafe. wat rondkuieren in Panajachel en van het mooie weer en het uitzicht genieten. Panajachel is een gezellig, Pleasant chat - Panajachel - Lke Atitlankleurrijk Panajachel(a)stadje met veel winkeltjes en restaurants.

Guatemaltec English -PanjachelIn traditional outfit with an cell phone - Panajachel

Very proud with his diner

Shopping in Panajachel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We hebben ondertussen ook een “Deli” Deli in Panajachelgevonden waar we lekker brood en zelfs oude Hollandse kaas kunnen kopen.

1 reacties:

  • AMAAI Emmytje, ghebt uw best gedaan hé, jullie ervaringen zijn weer uiterst interessant op den blog, maar natuurlijk ik zou nd ni zijn moest ik niet enkele vraagfjes hebbe, hier ga ik :
    POINSETTIA : hoe hoog is die want da lijkt me ongeveer een boom
    121221 NIEUW TIJDPERK : dus de wereld zal ni vergaan zoals de wzesterse wereld ons probeert wijs te make, een spectaculaire verandering, zou dat het einde zijn van de verdomde oorlogen n een nieuw begin van de economische groei met gelukkige/glimlachende mensen ect.....
    CHICHICASTENAGO : waw over kleuren gesproke, edde na op de markt zo geen hemd gevonde da kik zo gere zie ?

    DU YUS PICKIN GLISH : die t-shirt edde na toch gekocht hé
    ciao 4 now y embraço - nd+++++

    Door Blogger njgdua, Op 22 april 2012 om 11:49  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]



<< Homepage