Campertrip door Amerika

dinsdag 11 maart 2008

14.01 tot 09.03.2008 = ORLANDO VSA tot CAPTIVA ISL VSA

Campertrip door Amerika van Fred & Emmy


Week van 14.01 tot 20.01.2008
 
We rijden richting Kissemee, waar we op 10 km van Disney World de volgende dagen op een rustige SAM's parking overnachten. We waren reeds in 2000 in Disney World, maar we willen deze unieke ervaring toch nog eens beleven.

Disney World is bijna een stad op zich waar zelfs een brede autostrade door loopt.(1) Where Dreams Come True - Walt Disney World We kopen een Walt Disney Parkpas voor 5 dagen. Een pas voor 3 dagen kost 203 $, één voor 5 dagen slechts 25 $ meer. Het eerste park dat we gaan bezoeken is natuurlijk Magic Kingdom.(3) Parking Entrance - Magic Kingdom Er zijn enorme parkings waar iedereen zich netjes in de rij zet. Wat een discipline. We zetten ons op de Pluto parking en een treintje brengt ons naar de Monorail. In een mum van tijd sta je voor de ingang van Magic Kingdom met wel minstens 30 kassa's. Aan de ingang vragen ze behalve je ticket ook nog een vingerafdruk, en handtassen en rugzakken(18) And of course your fingerprint worden gecontroleerd. (10) Arriving in Magic KingdomWe maken eerst een rondrit met de Walt Disney World trein en wandelen daarna via Main Street met aan weerszijden souvenirswinkeltjes en eethuisjes, naar het Cinderella's sprookjeskasteel. Voor het kasteel staat het standbeeld van Walt Disney met zijn vriendje Mickey (de Disney figuur waar uiteindelijk alles mee begonnen is).(33) Walt Disney, Mickey and the Cinderella Castle Rond het standbeeld staan kleine bronzen beeldjes van de voornaamste Disney personages. Voor het kasteel wordt een show opgevoerd met als hoofdpersonages Mickey en Minnie maar ook vele andere Disney figuren zijn van de partij. (38) Dream alone with Mickey Show
 
 
 
 
 
 
We hebben een "Dream Pass" gewonnen, dat wil zeggen dat we vandaag bijna overal prioriteit krijgen. Er staan soms lange files aan te schuiven die wij als VIP's (dikke nekken) voorbijlopen. We nemen de Big Thunder Mountain Railroad , een supersnelle rollercoaster,(51) Big Thunder Mountain Railroad - Frontierland maken een tochtje op de Amazone, we nemen de Liberty Bell, (57) The Liberty Bell and the Haunted Manoreen oude raderboot die de lagune rondvaart, en we kunnen toch niet nalaten nog een keer te gaan griezelen in Haunted Manor. (109) Her lies Good old Fred(115) Alligator Swap - Magic Kingdom Lagune
 
 
 
 
Na de middag is er natuurlijk de Disney Parade met alle bekende sprookjesfiguren(104) Pluto die zoals altijd groot en klein amuseren.
 
 
 
 
In één van de kamers van het sprookjeskasteel worden de kleintjes omgetoverd tot echte prinsessen of andere Disney figuren. Je kunt er natuurlijk al de attributen kopen, ze worden gekapt en geschminkt en zien er dan ook fantastisch uit. We mochten daar spijtig genoeg geen foto's maken.(66) Minnie signs the Walt Disney diary In Fantasyland ontvangt Minnie haar vriendjes (ook de pappa's en mamma's) voor een praatje en een handtekening in het speciaal Walt Disney dagboek. Er staat ook een echte ouderwetse paardenmolen, en we laten ons allebei verleiden om een ritje te maken, en ik kan niet voorbij de Dumbo Flying Elephant Carrousel.(80) Dumbo the Flying Elephant Carrousel
Om 18.00 h wordt de Amerikaanse vlag gestreken. Dit is een zeer plechtig moment.(120) Very solemn moment - lowering the Flag De ceremonie wordt opgeluisterd door de Walt Disney Band en bij het neerhalen van de vlag, zien we het merendeel van de Amerikanen hun pet afnemen en hun rechterhand op het hart houden. Wanneer we 's avonds terugkeren voor de verlichting en het vuurwerk staan er verschillende Disney figuren waarmee je op de foto kunt. Ik verkies Dopey,(123) Me and Dopey ik vind hem zo schattig. Main Street is prachtig verlicht en we gaan nog een keertje terug naar de "Dream alone with Mickey" show, die nu nog mooier is door de kleuren en de verlichting. Ook het kasteel is sprookjesachtig mooi verlicht, en het vuurwerk is spectaculair. H(31) Me and the Squirrelset was een vermoeiende dag, maar we hebben ervan genoten, ik vooral want ondanks mijn 59 jaar ben ik in mijn hart toch nog altijd een beetje kind gebleven. Naar het schijnt heb ik dat van mijn vader geërfd, die zou zich hier ook geamuseerd hebben. 

Na een dagje rusten gaan we naar Disney's Hollywood Studios, een beetje te vergelijken met Universal Studios. (13) Mickey's Magic HatNabij de ingang staat de reuzengrote blauwe toverhoed van Mickey en op Hollywood Boulevard staan verschillende Hollywood figuren klaar voor een foto. We worden aangeklampt door twee "Southern Ladies" die met ons op de foto willen, en één van beide wil persé Fred kussen, resultaat twee mooie rode lippen. (12) One of them wanted to kiss Fred

(42) The Chinese Theater
Er is het "Chinese Theater" met natuurlijk de hand- en voetprinten. Er wordt getoond hoe verschillende trucage en filmshots, o.a. uit Indiana Jones, worden opgenomen.(19) Stunts & Adventures from Indiana Jones Er zijn reuzengrote filmdecors van San Francisco(26) Fred in San Francisco en New York,(27) New York het is precies of je midden in de stad staat. Met een treintje rijden we door een aardbeving, een tornado met bij behorende zondvloed, langs een tankauto die ontploft en daarbij wiebelt het treintje zo vervaarlijk dat je er precies middenin zit. In de Extreme Stunt show (dit schijnt een show uit Disneyland Parijs te zijn) is een heus Middellands Zeedorp nagebouwd. We zien zelfs de toren van St. Tropez en stalletjes met zuiderse bloemen en groenten en fruit.(45) Disney Stars and Motor Car Parade
 
Er is natuurlijk ook weer een Disney Parade(46) Minnie in the Disney Stars and Motor Car Parade en daarna gaan we naar de musical versie van "The Beauty and the Beast".(51) Beauty and the Beast Live Musical Zeer mooi gespeeld en ontroerend.

De volgende dag is Epcot aan de beurt.(21) Epcot Sphere Aan de ingang staat een enorme "sphere". Fred gaat eerst op training voor een vlucht naar Mars in Mission Space.(24) Mission Space Entrance Hij vindt het zo geweldig dat hij nog driemaal terug gaat. In Project Tomorrow wordt we in een treintje door de geschiedenis van de mensheid gevoerd, van de holbewoners naar hoe de toekomst er zal uitzien. We leren er o.a. dat ons alfabet van de Feniërs komt. (23) A lot of people waiting for Spaceship EarthOmdat bij de meeste topattracties, meestal supersnelle rollercoasters, lange wachttijden zijn (soms zelfs 2 uur), slaan we die maar over en wandelen richting World Showcase. Hier zijn 11 landen vertegenwoordigt. De paviljoenen zijn gebouwd rond een enorme lagune en er valt een heleboel te beleven. In Mexico is er een echte Mayatempel (33) Mexico Pavilion - World Showcaseen sombrero's in alle maten en kleuren, in Noorwegen eten we een lekker stuk aardbeientaart. Er is een heus vikingschip, een (36) Stavkirchen - Norway Pavilionkopie van een Stavkirche en natuurlijk kan men er Trollen kopen.(37) Trol from Norway
(38) China Pavilion - World Showcase China heeft mooie tempels en tuinen, een maquette van de Terracotta Tomb Warriors(42) Terracotta Tomb Warriors - China Pavilion en een film over China in Cinerama (360° scherm).
 
 
 
 
 
Duitsland heeft natuurlijk Oberbayern en een echte Bierstube en in Italië is het San Marco plein inclusief de Campanille nagebouwd met kanalen en gondels, (45) Venice - World Showcaseen in de Romeinse Trevi fontein liggen zelfs muntstukken.
 
 
 
 
 
In het Amerikaans paviljoen worden we vergast op een show van oude Amerikaanse volksliederen - zeer mooie uitvoering, prachtige stemmen en klederdracht(56) Paris and the Eiffel Tower.
 
Het Frans paviljoen heeft zijn Eiffeltoren en er wordt natuurlijk de nadruk gelegd op lekker eten en lekkere wijnen. Er wordt ook een pantomime opgevoerd en Fred wordt uitverkoren om mee te spelen. In het Marokkaans paviljoen is er een buikdanseres, die de omstanders uitnodigt om mee te dansen, wordt het paleis van duizend en één nacht nagebootst en kun je op de foto met Jasmine (neen niet onze hond), de prinses van Alladin. Japan biedt vele mooie pagodes en de Japanse keuken.(65) Fred with his Japanese girl friend Ik neem een foto van Fred met een leuk Japaneske en hij drinkt er saké. Het kommetje waar in het Japans zijn naam wordt op geschreven, mag hij behouden.
 
 
 
Canada toont natuurlijk zijn natuurschoon en het Château de Frontenac (Quebec). The United Kingdom met zijn pubs, (75) United Kingdomen in de kiosk treedt een kopie van de "The Beatles" op. Dit optreden trekt natuurlijk veel publiek, zowel jong als oud, en iedereen zingt en danst mee. "
De jongens uit “Liverpool"(77) Live music from The Beatles waren dan ook echt goed.
 
We gaan nog naar een film "Shrink the audience", in 3D met speciale effecten, over een verstrooide professor die zogezegd een fout maakt en de mensen in de zaal verkleind en de dieren in de film reuzengroot maakt. Een enorme slang spuwt vervaarlijk in de zaal en je voelt de druppels op je vallen en er wordt aardig wat gegild want er lopen reuzengrote muizen door de zaal. De dag wordt besloten met een fantastische avondshow met vuurwerk, muziek, vuur en lasereffecten, waarvoor iedereen in bewondering staat en welk eindigt met een daverend applaus.

De parken bezoeken is zeer vermoeiend en daarom nemen we de volgende dag een rustdag, we gaan 's morgens naar de bibliotheek van Osceola County internetten en aan onze blog werken. Het is een zeer goede bibliotheek, er is een "quite room" (geen telefoon, niet praten), en goede WiFi verbinding. Na de middag zetten we ons aan Lake Kissemee om van de zon en het mooie weer te genieten.

De volgende morgen gaan we eerst naar Downtown Disney. (6) Downtown DisneyHier is niet veel veranderd sinds 2000 en alhoewel de Planet Hollywood keten allang niet meer bestaat, is hier nog een Planet Hollywood restaurant.(7) Planete Hollywood - Downtown Disney Na de middag gaan we terug naar Epcot. Er waren nog enkele attracties die we vorige keer wegens tijdgebrek hadden overgeslagen.



Week van 21.01 tot 27.01.2008 

Vandaag is het onze laatste dag in Walt Disney World en we gaan naar Animal Kingdom.(5) Entrance Animal Kingdom Wij hebben er echter geen rekening mee gehouden dat het een lang weekend is en vandaag feestdag (Martin Luther King's Day). Er is veel volk en vooral veel kleine kinderen in het Park, zodat het er zeer lawaaierig is. We besluiten dan maar na het middageten terug te komen. Het middelpunt van het Park is de "The Tree of Life" (15) The Life Treewaarin allerlei figuren zijn uitgehouwen, en op de Discovery Trail zijn diverse soorten dieren
en vogels te zien.
(13) Turkey Vulture(18) Aras(21) Saddle-Billed Stork
 
 
 
 
 
 
 
 
We gaan eerst naar een film met speciale effecten over insecten. We krijgen weer een 3D brilletje op waardoor de insecten enorm groot zijn(73) Crepy Tarantulla. Het is soms wel een beetje angstaanjagend, zeker voor kleine kinderen, wanneer het lijkt of reuzengrote spinnen in de zaal vallen, of de zaal verduisterd wordt door de stofwolk van een insektenspray, of nog andere dergelijke trucages. De twee voornaamste trekpleisters zijn Azië en Afrika. In Azië is er de supersnelle roller coaster naar de toppen van de Himalaya, (38) High Speed Train to the Mount Everestmaar wegens Fred zijn hartprobleempje en ik die niet zo gek ben op supersnelle rollercoasters, slaan we die maar over en gaan naar de Marahadja Jungle Trek. Hier is een tuin met zeer grote vleermuizen (42) Bats
en zijn er prachtige Bengaalse tijgers.(44) Beautiful Bengali Tigers (75) Rattlesnake very common  in Florida
 
 
 
 
 
 
Onderweg naar Afrika lopen we voorbij de apenrots, waar een apenfamilie met een kleintje dat zich goed aan moeder vasthoudt,(28) Mother and young gekke kuren uithaalt.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ook hier is wee(58) Mickey on Safarir een Parade ditmaal met als thema Mickey gaat op Jungletocht.(48) Baloo & King Louis - Mickey's Jammin's Jungle Parade Na de Parade nemen we het treintje in Harambe Village dat je achter de schermen van Animal Kingdom brengt.
(81) Me and my friend(22) Disney Monkey
 
 
 
 
 
 
We bezoeken het ziekenhuis, (71) The animal hospitalmet een heuse operatiekamer, en waar verschillende dieren op revalidatie liggen. We zien de nachthokken van de dieren en de bereiding van het voedsel voor al deze dieren. Het is een hele organisatie en interessant om te zien.

 
(78) Mickey and MinnieNadat we in de talrijke Gift Shops de nodige Walt-Disney T-shirts en pins gekocht hebben,(82) A whole shop full of Mickey's and Minnie's gaan we nu richting Sea World. (2) Entrance Seaworld - FloridaWe hebben geluk, het seizoen is nog niet begonnen en we mogen de volgende dag gratis terugkomen (wel de kaartjes eventjes laten valideren bij het buitengaan). Via de Turtle Lagoon (waar gewonde zeeschildpadden worden verzorgd) naar de Dolfin Cove.(37) Dolphin Cove - aren't they cute Hier kun je visjes kopen om de dolfijnen te voederen, tot groot vermaak van groot en klein. In het Dolphin Stadion worden we vergast op de spetterende Blue Horizon dolfijnen show.(134) Blue Horizons - spectacular Dolphin & Ara show Het is een half uur durende show met een pracht(158) Blue Horizons - spectacular Dolphin & Ara showig waterballet van de dolfijnen en hun trainers, afwisselend met kleurrijke aras en trapezisten.(153) Blue Horizons - spectacular Dolphin & Ara show Het is werkelijk fantastisch. Om te groeten zwemmen de dolfijnen langs de kant van het zwembad, en slaan daarbij met hun staart op het water,(104) Thanking their audience - Believe - the fantastic Orka show zodat de toeschouwers op de eerste 16 rijen een gratische douche krijgen. "Splash Zone" staat vermeld op de stoelen, en je bent gegarandeerd nat als je daar zit. We wandelen voorbij de Shark Cove en in Shark Deep Drive lopen we door een enorme glazen onderwatertunnel die je de indruk geeft dat je tussen de vissen op de zeebodem wandelt.(28) Feeding the Stingrays In de Stingray lagoon kun je ook visjes kopen om de roggen te voederen en je kunt de stingray's zelfs aaien. Ze voelen heel glad en zacht aan en komen nieuwsgierig aanzwemmen als je je hand in het water steekt. Na de middag is er de Clyde and Seymour show, (112) Clyde & Seymour - very amuzing
een grappige show met zeeleeuwen, een otter en een walrus over een schat op een pirateneiland. De zeeleeuwen zijn(114) Mouth to Mouth Resuscitation -  Clyde & Seymour Sea Lion show echt fantastisch, ze passen zelfs mond-op-mond beademing toe bij de piratenkapitein, nadat die bijna verdronken is. Het is een half uurtje dolle pret.
 
(12) Bald EagleNaast het stadion worden er 2 Bald Eagle getraind. Bald Eagles zijn enorme arenden en zijn het symbool van de Verenigde Staten. Er is natuurlijk ook de fantastische Shamu Show met de Orka's. (87) Believe - the fantastic Orka show(91) Believe - the fantastic Orka show(96) Believe - the fantastic Orka showEen wervelende show van dertig minuten met ook hier als apotheose dat de 16 eerste rijen toeschouwers een gratische douche krijgen. Er is nog van alles anders te beleven, maar deze drie shows zijn wel de topattrakties. Wanneer we de volgende dag terug gaan, zijn de shows een beetje anders, ze zijn zelfs nog beter. (109) Greeting their audience - the fantastic Orka showHet moet een fantastische job zijn om de ganse dag met deze dieren te werken en te leven.

Het is alweer bijna weekend en we willen terug naar het Wekiwa Springs State Park alvorens naar Kennedy Space Center te gaan maar spijtig genoeg is het Park volzet. Veel Amerikanen uit de Noordelijke Staten, en Canadezen komen naar Florida om te overwinteren, ze worden hier de « Snowbirds» genoemd. Hun aantal stijgt elk jaar en dat maakt dat vele State Parken reeds maanden op voorhand volgeboekt zijn, men kan zelfs tot 11 maanden op voorhand reserveren. Daar het in Florida niet altijd toegelaten is om op een Wal-Mart parking te overnachten, zetten we ons op een private camping "Orange Grove" helemaal niet proper, de WiFi werkt niet, ze is lawaaierig en onze buren met een vouwcamper beginnen reeds om 4 uur ’s morgens luidruchtig in te pakken. Dat was geen succes.


Week van 28.01 tot 03.02.2008

Wanneer we ons op de Wal-Mart Parking van Merritt Island zetten, zien we ‘s avonds de raccoons (wasbeertjes)(1) Racoons on the Wal Mart Parking near Kennedy Space Center over de parking lopen. Ze komen ook bij onze camper om te zien of er niets te eten valt.

Onze GPS had een beetje moeite om Kennedy Space Center te vinden, misschien dat de satelliet ontvangst gestoord wordt door de electronica van het Space Center. Ook hier weer een vingerafdruk en handtassen en rugzakken worden(48) Already a real astronaut(3) Entrance badge for 1 day (50) Fred has already the jacketgrondig gecontroleerd. Wanneer Fred een grapje maakt over de strenge veiligheidsmaatregelen, kan men er beslist niet om lachen en ze zijn zelfs een beetje verontwaardigd.
 
In Rocket Garden staan modellen van verschillende (79) Rocket Gardenruimtetuigen, en kun je een kijkje nemen in een shuttle.
 
(18) Bus Tour on Kennedy Space Center We nemen eerst de shuttle bus voor een rondleiding over de plant.(55) Space Shuttle ready to launch We komen voorbij het lanceringsplatform waar op 7 februari 2008 de shuttle Atlantis wordt afgevuurd. Deze brengt een Europees laboratorium naar het International Space Station.(59) Atlantis transports the European Space Agency's Columbus Lab to the ISS We zijn enkele dagen te vroeg, maar willen niet wachten want de lancering is reeds enkele malen uitgesteld wegens technische problemen. (27) Apollo-Saturn CenterWe bezoeken verschillende gebouwen waar het Amerikaanse ruimteprogramma wordt voorgesteld met films, maquettes(69) Apollo Capsule (66) Gemini Capsuleen ruimtetuigen. Er is ook een prototype van het International Space Station, welke de werking en het leven aan boord voorstelt.(40) International Space Station (39) Living & Working in the International Space Station
 
 
 
 
 
 
Natuurlijk wordt de eerste Amerikaan in de ruimte (63) Alan B. Shepard Jr - The First American in Space en de eerste mens op de maan uitvoerig toegelicht, maar er is ook plaats voor buitenlandse ruimteprojecten. Er wordt ook veel aandacht besteed aan de verkenning van andere planeten en vooral van Mars. Je kunt ook een simulatie van een Shuttle Launch beleven, maar Fred vond er eigenlijk niet veel aan.(53) Warnings before entering the Shuttle Launch Experience
Ook hier is de tweede dag weer gratis, en de volgende dag gaan we naar de United States Astronaut Hall of Fame. (62) United States Astronaut Hall of FameAlhoewel het zeer interessant is met veel memorabilia over de astronauten en mogelijkheid tot veel simulaties, wordt dit museum niet zo druk bezocht. Zowel hier als op het Space Center zelf, worden de Astronauten herdacht die hun leven lieten tijdens de verkenning van de ruimte. (78) Honor to whom who gave their life in the conqest of SpaceNa een bezoek aan Kennedy Space Center ben je verwonderd dat er reeds zoveel ruimtevluchten gemaakt zijn, doch de meeste halen zelfs de media niet meer. In het Imax theater gaan we naar een film kijken in 3D - Moon Walking gepresenteerd door Tom Hanks. Een zeer realistische film zodat je werkelijk het gevoel had dat je oa. over het maanoppervlak wandelde. Toch wel een speciale ervaring.

We rijden via de kustweg naar Sebastian Inlet State Park. (23) The Pier of Sebastian InletOok hier is de camping weer volzet, maar we mogen Overflow staan, dat wil zeggen op de parking maar zonder voorzieningen, in afwachting dat er plaats vrij komt op de campground. Dit is voor ons geen probleem want we hebben water, elektriciteit en gas bij voor tenminste 1 week, en het voordeel is dat het rustiger is en minder kost. Aan de Inlet, dit is een kanaal tussen de Atlantische Oceaan en de Intercoastal Waterway, zien we kolonies bruine pelikanen(4) Brown Pelicans en
 
 
 
 
 
(9) Brown Pelicans
 
 
 
 
 
 
wood storks (een soort ooievaars met kale koppen - een bedreigde vogelsoort ), (20) Wood Storksvooral in de nabijheid van vissers.
 
 
 
 
 
 
Ook de bruine pelikaan was enige jaren geleden bedreigd, doch ze werden met succes beschermd.(7) Brown Pelicans We ervaren hier ook voor het eerst het fenomeen "zandvlooien", die bijten vooral op de benen en voeten en het jeukt verschrikkelijk. Alhoewel het zeer mooi weer is zijn we verplicht een lange broek aan te trekken en die in onze sokken te stoppen en zijn we niettegenstaande toch nog gebeten.

 
We zetten onze weg verder langs de kust, en in Boca Raton kopen we bij Best Buy een nieuw fototoestel. Hier loopt het eventjes mis met onze visakaart. Men moet verschillende malen proberen alvorens de betaling wordt aanvaard. Het bedrag wordt slechts éénmaal gedebiteerd van onze rekening, maar we krijgen wel van onze bank een alarmerend briefje dat er verschillende pogingen gedaan werden om dit bedrag te debiteren en de kaart werd zelfs geblokkeerd. Na een angstig telefoontje van het thuisfront die gelukkig onze post goed controleert, nemen we contact op met de bank en wordt de zaak snel rechtgezet en de kaart gedeblokkeerd.

De zondag hebben we een afspraak om te lunchen met onze Engelse buren uit Frankrijk. Zij hebben een appartement in Pompano Beach, (8) Beach in Pompano Beachen brengen daar elk jaar enkele weken door in januari en februari om aan het miezerige winterweer in Engeland te ontsnappen. We profiteren ervan om bij te praten en maken samen een wandeling langs het strand, zelfs de hond mag op het strand.(13) The lighthouse at Pompano Beach De Atlantische Kust tussen West Palm Beach en Miami is een aaneenschakeling van hotels, appartementen en vakantiedorpen. We voelen ons precies in Benidorm en rijden dit toeristisch gedoe maar snel voorbij, richting The Keys.


Week van 04.02 tot 10.02.2008

We waren reeds in 2000 op The Keys, maar nu valt het ons eigenlijk een beetje tegen. Het authentieke van de Keys is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor toeristische infrastructuur. Een beetje te vergelijken met de Cote d'Azur, het is duur en helemaal niet gastvrij, maar iedereen wil er zijn. (12) They like our bread - Ibises on the Parking lot - Key LargoWe mogen nergens op een parking overnachten en er zijn geen Wal-Marts. De State Park campings zijn al maanden op voorhand volgeboekt en de privaat campings profiteren daarvan om hun prijzen op te drijven. Een camping die beweert de goedkoopste zijn, vraagt 120 $/nacht. Daar we voor Amerikaanse normen maar een klein campertje hebben, vinden we uiteindelijk een camping voor 75 $/nacht en staan we 2 nachten aan een supermarkt in Key Largo.

We gaan eerst naar het John Pennekamp State Park, bekend voor zijn koraalriffen. We willen een boottocht met een glasboot maken naar de riffen.(1) Glass-bottom boat to the Molasses Reef - John Pennekamp State Park - Key Largo Wanneer we in het Visitor Center inlichtingen vragen, raden ze ons aan de boot van 9.30 h te nemen, dan schijnt er het meest te zien te zijn. We hadden echter nog niet gegeten, de zee was vrij woelig en wanneer de boot stil lag boven een rif, protesteerde onze maag. Wij waren trouwens niet de enigen, want de meeste opvarenden moesten hun toevlucht zoeken op het dek, en er werden de nodige plastiekzakken rondgedeeld. Een frisse zeebries deed wonderen. We hebben niet zoveel gezien van het rif, maar hebben zeker mooiere koraalriffen gezien oa. in de Rode Zee op een van onze vroegere reizen. Het water wordt er ook bedreigd door de lucht-en zeevervuiling en wanneer de pollutie op deze schaal voortgaat, zal binnen 50 jaar het rif volledig dood zijn. Op de boot ontmoeten we Rudy en Gerda, een echtpaar uit Pulle, dat voor enkele weken in Florida in vakantie is.

Wij kunnen voor twee nachten een plaatsje op de John Pennekamp State Park Campground krijgen. Wij zien er een grote Iguaan,(10) Female Iguana - John Pennekamp State Park - Key Largo (een hagedis) van wel zeker 1 m groot. Deze dieren zijn origineel niet afkomstig uit Florida. Ze zijn hier "per ongeluk" terecht gekomen, en hebben zich zeer goed aangepast aan hun nieuwe omgeving, zodanig zelfs dat ze eigenlijk een bedreiging vormen de inheemse flora en fauna. Vooral hibiscussen vinden ze lekker. De vrouwtjes zien groen en de mannetjes groen tot fel oranje, het zijn werkelijk prehistorische dieren. Vandaag wordt de shuttle Atlantis vanaf Kennedy Space Center afgevuurd en zou normaal zichtbaar zijn vanop de Keys, maar we missen het.

We rijden door naar Islamorada waar het "Theater of the Sea"(56) The Conch - Theater of the Sea - Islamorada is. Het is een soort miniatuur Seaworld, maar toch wel interessant, hier wordt meer verteld over het gedrag van de dieren. Er is een dolfijnshow, een sea lion show, een nature trail langs de lagoon met tropische vissen en een ara show.(32) Ara show - Theater of the Sea - Islamorada
 
 
 
Bij de sea lion show maken we een fantastische foto van een zeeleeuw die zowaar zijn tong uitsteekt naar het publiek,(23) And be naugthy - Theater of the Sea - Islamorada (hij was zo schattig) en aan het Dolphin Bassin krijgen de kleintjes een zoen van de dolfijnen.(50) Big hug - Theater of the Sea - Islamorada
 
 
 
 
 
Die nacht overnachten we op een campground bij Knights Key. s’Avond is het Karaoke, dus van vroeg slapen komt niets in huis.

De Keys is een aaneenschakeling van eilandjes en bruggen. In bruggen bouwen zijn de Amerikanen echte experts, een voorbeeld daarvan is de Seven Mile Bridge - meer dan 11 km brug - tussen Knights Key en Bahia Honda Key. Het zijn eigenlijk twee bruggen met elk twee rijstroken.



Op Big Pine Key maken we een korte wandeling naar het Key Deer Refuge om het bedreigde Key Deer(12) Key Deer te zien dat alleen in dit gebied voorkomt, en we hebben geluk. Het zijn grappige kleine hertjes (ze lijken een beetje op Bambi uit de Walt Disney film) met een wit staartje en volwassen niet groter dan een grote hond. Ze zijn nieuwsgierig en komen zien of we niets te eten hebben, (14) Do I have something to eatmaar ook hier is het strikt verboden de dieren te voederen. Ondanks de snelheidsbeperkingen in dit gebied worden jaarlijks toch nog ongeveer 50 diertjes overreden. Voor het moment zijn er nog ong. 300 Key Deers.

 
We rijden verder naar Key West. We hadden via een andere wereldreiziger een hint gekregen waar we met onze camper konden overnachten, nl nabij de tennisterreinen at South Beach. Ter plaatse aangekomen, vonden we niets anders dan borden met "no overnight parking", en op meeste plaatsen nabij het strand, mocht je zelfs overdag niet met de camper parkeren. We keren dan maar terug op onze stappen en gaan naar Boyd's Campground,(18) Boyd's Campground - Key West een zeer goede campground op 5 miles van het centrum, met alle voorzieningen en uitstekende WIFI in de camper en we kunnen met de bus naar Key West.

De volgende morgen nemen we de bus richting Key West, maar die doet over de 5 miles meer dan een uur en rijdt door alle straatjes en pleintjes van de stad. We stappen af in Elisabeth Street en wandelen eerst naar de Sunset Pier, waar men 's avonds van een mooie zonsondergang kan genieten. Aan de terminal liggen prachtige cruiseschepen gemeerd, (50) Beautiful Cruise Ship in Key Westo.a. die van de Walt Disney Cruises. We gaan een hapje eten in "El Meson de Pepe"(33) Delicious cuban food in El Meson de Pepe - Key Westeen typisch Cubaans restaurant. De Cubaanse specialiteiten smaken heerlijk en overal op het terras wandelen de kippen en de hanen lustig rond. (34) Chickens in the El Meson de Pepe - Key WestDit is een vertrouwd beeld op Key West, je vindt ze trouwens overal in alle straten en pleintjes. Ze zijn de nazaten van het pluimvee dat de Europeanen hebben meegebracht.(25) Mallory Square - Key West Op Mallory Square staat het scheepswrakmuseum met de uitkijktoren, vanwaar je een mooi  uitzicht hebt op de stad en
de Oceaan.
 
We nemen het Conch treintje(26) The Conch Train - Key West voor een rondrit door de stad. Het brengt ons naar alle uithoeken van het stadje met een zeer interessante uitleg. Duval en Whitehead Street zijn de twee voornaamste straten van Key West, maar overal vind je de stijlvolle huizen in koloniale stijl met prachtig aangelegde tuinen vol met tropische bloemen en planten. De meeste huizen zijn in hout en wit geschilderd en (57) Walking in Key Westhebben allemaal mooie terrassen of balkons. (72) Harry Truman's Little White HousePresident Truman bouwde hier zelfs een klein "White House" als buitenverblijf. Je vindt hier ook veel winkeltjes, restaurants en bars,(29) Sloppy Joe's Bar - Key West o.a. Sloppy Joe's Bar, waar de bekende schrijver Ernest Hemingway menige Daiquiri heeft gedronken.
 
 
 
 
 
Voor het Key West Museum staan twee enorme beelden en in de tuin staat een standbeeld met 5 lustig dansende blote maagden (het bloot is nogal ongewoon in the US maar Key West is een beetje extravagant). (45) Fred resting between the Dancing Ladies - Key West
 
Het is aangenaam kuieren door het stadje en er heerst een gezellige tropische vakantiedrukte - we hebben ondertussen de Kreeftskeerkring (de tropen) overschreden. We wandelen verder naar het Ernst Hemingway House, (85) Ernest Hemingway Home where he lived from 1931 till 1940 - Key Westwaar de schrijver van 1931 tot 1940 gewoond heeft. Spijtig genoeg is het huis zelf al gesloten en moeten we genoegen nemen met een kijkje in de tuin. (90) Mmm - Key WestNadat we een lekker ijsje hebben gegeten - gelukkig hebben we maar twee smaken genomen, want de bollen zijn op zijn Amerikaans, dus groot - gaan we naar een ander trekpleister van Key West, "The Most Southern Point" van de US.(96) At the most Southern Point - 90 miles to Cuba - Key West Een enorme boei toont aan dat je hier op het meest zuidelijk punt van de US bent en slechts 90 miles van Cuba verwijderd. Het is ondertussen al laat geworden, en we moeten meer dan een uur wachten op de bus. We nemen dan maar een taxi die ons voor 10 $ terug naar de camping brengt. Het is aangenaam weer en we slapen met alle deuren en vensters open bij het ruisen van de zee en een lichte zeebries.

We moeten de 160 miles helemaal terug om de Keys te verlaten. Hoewel we nergens overnight mogen staan, zijn er talrijke mooie plekjes onder(104) Nice Picknick placede palmbomen op de hagelwitte stranden om te picknicken. De meeste zijn voorzien van banken met een strooien afdakje.

(1) Seven Mile BridgeDe meeste bewoners van de Keys hebben een boot, maar er wordt ook veel gevist (met sukses trouwens) vanaf de bruggen.(2) Fishing on the Old Bridge We proberen nog een nachtje aan de Publix in Key Largo te overnachten, maar ditmaal staan er zeker reeds 10 campers, en we moeten allemaal weg.



Week van 11.02 tot 17.02.2008

We gaan terug naar Florida City om boodschappen te doen alvorens naar het Everglades National Park te gaan. De volgende morgen regent het, geen probleem, we blijven zoals de meeste andere campers trouwens, gewoon een dagje op de parking van Wal-Mart staan. Deze parking lijkt meer op een camping dan op een parking, er staan zeker een 50tal campers en er is zelfs een security agent die regelmatig rond rijdt.

De volgende morgen is het terug mooi weer en gaan we naar het Everglades National Park. Dit is gewoon fantastisch voor wie van natuur houdt. Wanneer we halt houden aan het E. Coe Visitor Center, zien we in een boom een grote Barred Owl(51) Barred Owl (uil) zitten. Hij is zeker wel 60 cm groot, en het is de eerste keer dat ik een uil in zijn natuurlijke omgeving zie. In het Visitor Center raadt men ons aan eerst de Anhinga Trail, vergezeld van een Ranger, te gaan verkennen.
Langs de pond zien we vele mooie waadvogels(16) Great Blue Heron - Anhinga Trail(26) Great Egret - Anhinga Trail en anhinga's,(6) Female Anhinga - Anhinga Trail
(4) Anhinga drying his feathers in the sun - Anhinga Trail maar de topattractie is natuurlijk de alligators.
 
 
 
 
Door het slechte weer van
gisteren, zien we ze nu massaal op de oevers liggen om zich op te warmen in de zon.(20) Lots of Alligators warming up in the sun - Anhina Trail Er zijn serieuze kanjers bij, sommige met de bek open om te ventileren. (25) Big mouth and big teeth - Anhinga trailDe ranger vertelt ons dat alligators gedurende een korte afstand een snelheid van 20 km/uur kunnen bereiken en dat ze zeker nu in het "koude" en droge seizoen tot 6 maanden kunnen wachten om te eten. We gaan later op de week de Anhinga Trail nog een keertje wandelen, maar dan 's nachts. Het licht van de maan, de geluiden van de wilde dieren en vogels op de achtergrond en de vele oogjes van de alligators die we in het water zien, is toch wel een hele ervaring. Gelukkig hebben de alligators nog geen 6m op eten moeten wachten.
 
We vinden een mooi plaatsje op Lone Pine Key Campground, (28) Our camper at Long Pine Key Campgroundmidden in de natuur bij een pond (dit is een natuurlijk gevormd meertje). Van hieruit maken we verschillende geleide wandelingen met een Ranger en 's avonds is er de Ranger talk, een dia/film met uitleg over een item in het park. Zowel de geleide wandelingen als de Ranger talks zijn heel interessant, men leert er veel over de flora en fauna die in het park voorkomen en alles is inbegrepen in de Annual Park Pass. Men leert er bijvoorbeeld dat men moet oppassen voor Poisson Ivy en Poissonwood,(24) Poisonwood - very venomous twee onschuldig uitziende struiken, doch die hevige huidirritaties kunnen veroorzaken, over de wurgvijg,(11) The Strangler Fig die als een klein nootje in een gastboom valt, en later door de ontwikkeling van een enorm bladerdak, zijn gastheer verstikt doordat hij geen licht meer krijgt, over de zeer oude mahoniebomen, over de Gumbo-limbo,(9) Gumbo-limbo or Tourist Tree because he peels off like a sunburned tourist of tourist-tree omdat de rode bast afpelt zoals het vel van een verbrande toerist, over de verschillende soorten mangroven, en over de strijd tegen de ongewenste planten, omdat ze anders het evenwicht in de Everglades verstoren. Er zijn drie soorten mangroven, zij spelen een belangrijke rol in moerasgebieden. (55) Red Mangroves at Snake Bight TrailWanneer we door het Park rijden (Everglades National Park heeft een oppervlakte van 566.580 ha) zien we vele bomen die eruit zien of ze dood zijn. Later vernemen we dat dit de Dwarf Cypressen zijn,(29) Dwarf Cypress - seems like dead in winter die om aan de droogte in de winter te weerstaan, hun naalden verliezen, en inderdaad wanneer we enkele weken later dit gebied verlaten, komen de eerste naalden reeds te voorschijn. Bald en Dwarf Cypressen zijn twee soorten bomen die lange tijd met hun voeten/wortels in het water kunnen staan. (14) Bald Cypress on the Kirby Storter Trail - Big CypresMen ziet ze dan ook overal zoals de mangroven, in de moerasgebieden in Zuidoosten van de US. In deze bomen zien we veel Bromelia's met prachtig rode bloemen.(30) Cardinal Plant Bromelia - Anhinga Trail Bromelia’s zijn van dezelfde plantenfamilie als de ananas.

Na enkele dagen gaan we naar Flamengo, dit is een piepkleine nederzetting in het Everglades National Park gelegen aan Florida Bay - er is een haventje en een winkeltje. Er is ook een klein strandje, een grote picknick area en een camping. Er is maar weinig schaduw op de camping want ook hier heeft de orkaan Katrina en Rita lelijk huis gehouden. Alhoewel het weekend is en vakantieperiode (krokusvakantie) is er maar weinig volk op de enorme camping. Er is geen elektriciteit, enkel koude douches, geen directe wateraansluiting en geen hook-ups (dit zijn voorzieningen per camperplaats waar je rechtstreeks je vuil water en toilet kunt in lozen indien je het Amerikaans drainagesysteem hebt). Amerikanen met een camper houden van deze luxe, en betalen liever enkele dollars meer. Ook hier gaan we op stap met de Park Rangers. (39) Tim - vey good Park RangerMet Ranger Tim gaan we verschillende trails wandelen en gaan we vogels spotten. Hij is werkelijk gepassioneerd door de natuur en met de passie waarmee hij over de natuur vertelt is het niet moeilijk om zijn enthousiasme te delen.
 
 
 
(13) Red-shouldered Hawk
Tijdens een van de tochten vernemen we dat er 4 verschillende zeer giftige slangen in Zuidoosten van de US zitten, waaronder de Eastern Diamondback Rattlesnack (ratelslang). Gelukkig zijn deze dieren evenmin geneigd om ons te ontmoeten als wij hun, en maken ze zich liever uit de voeten of waarschuwen duidelijk dat je hun met rust moet laten. De Everglades wordt geplaagd door een soort slang oorspronkelijk afkomstig uit Azië, nl de Burmese Python. Dit probleem is zo een beetje te vergelijken met de hangwang schildpadjes bij ons. Zij worden verkocht in dierenwinkels als kleine schattige diertjes, maar na verloop van tijd worden ze te groot en vinden de eigenaars de Everglades een geschikte plaats om de arme diertjes te dumpen. Het klimaat van de Everglades bevalt hen zo goed dat er nu een overpopulatie is, wat vooral een bedreiging vormt voor de schildpadden. Volwassen dieren variëren tussen 6 en 8 meter. Men is nu verplicht om de dieren te vangen en te doden om het natuurlijk evenwicht in de National Parks zo goed mogelijk te behouden.

De volgende morgen vertrekken we om 08.00 h. met verrekijker, fototoestel en boek over vogels voor de Bird walk, die eigenlijk maar één uurtje duurt, maar ook hier weet Ranger Tim ons zo te boeien, dat we wel drie uur onderweg zijn. (9) Palm WarblerWanneer Fred een Clay Colored Sparrow (een vogeltje dat hier maar zelden voorkomt) spot, is de man werkelijk door het dolle heen. We spotten nog veel andere vogels, o.a. een Pileated Woodpecker (een specht met een mooie rode kop), (10) Pileated Woodpeckeren verschillende nesten van visarenden met kuikens erin.(34) Osprey with chickens Het mannetje houdt kordaat alle indringers van het nest weg. De Everglades is zowel een belangrijk overwinteringsgebied als rustplaats voor vele trekvogels, een voorbeeld hiervan is de witte pelikaan,(47) White Pelicans - second largest flying bird in North America die hier komt overwinteren en 's zomers helemaal naar Montana en Canada trekt. Wanneer we 's avond langs een pond wandelen, zitten de bomen eromheen vol met vogels die een plaatsje voor de nacht hebben gezocht. Het is onwaarschijnlijk hoe zulke grote vogels als bv. reigers, op een dunne tak kunnen staan/zitten slapen zonder eraf te vallen.


Week 18.02 tot 24.02.2008

Wanneer we de volgende dag naar het haventje wandelen om boodschappen te doen, zien we enkele Amerikaanse krokodillen (29) American Crocodileop de oevers van het kanaal. Amerikaanse krokodillen zijn lichter van kleur en hebben een spitsere bek dan de alligators, maar hun tanden zien er even vervaarlijk uit.
 
We hebben ondertussen op de camping kennis gemaakt met een Brits echtpaar, die ook met een Europese camper door US, Canada en Mexico toeren. 's Avonds bij een gezellige babbel en een glaasje wijn, wisselen wij onze ervaringen uit. 's Avonds gezellig buiten zitten is hier nog gewoon, want alhoewel de meeste Amerikanen verschillende TV's in hun camper hebben, gaan hier niet zoals in Europa, direct na aankomst de ramen dicht om TV te kijken, maar babbelen de mensen met elkaar en wisselen hun wedervaren uit.

We hadden ons laten inschrijven voor een kanotrip.(20) Our canoe trip in Florida Bay Dit is de eerste maal dat we gaan kanovaren, (23) Canoe trip in Florida Bayen we zien het direct groots. 4 uur varen in Florida Bay tussen de alligators, krokodillen, de stingrays en de haaien. Gelukkig is er niet teveel wind en is het water niet te diep, we kunnen wanneer we stranden ons met de peddels afzetten in de modder. Maar we kiepen gelukkig niet om zoals een van de andere boten. De volgende dag weten we precies waar onze arm en beenspieren zitten. Tijdens de tocht vertelt de Ranger ons over de (56) Flower of the red Mangrove(57) Flower of the Black Mangroveverschillende soorten mangrove en hun nut in dit ecosysteem. Een spruit van een mangrove kan gedurende 1 jaar ronddobberen tot het een geschikte plaats heeft gevonden om te wortelen, en zo ontstaan later nieuwe eilandjes.

Met spijt verlaten we Flamingo,(53) Beautiful evening in Flamengo en gaan terug naar Florida City om onze email te checken en boodschappen te doen, want alles is op. We keren nog voor één dag terug naar Long Pine Key Campground want men heeft ons aangeraden Miami op een zondag te bezoeken, dan is het rustig in de stad.

Wanneer we de Everglades verlaten, zien we alhoewel het zondag is, dat de arbeiders met hun grote strooien hoeden(65) Bean gathering - Agriculture around Everglades National Park tegen de hitte, boontjes zitten de plukken in de velden. Hier telt de zondagsrust duidelijk niet.

Vandaag gaan we voor een dagje naar Miami, we waren hier ook reeds in 2000. We willen hier nu maar één dag blijven, want Miami heeft een niet al te beste reputatie. We rijden eerst naar Coral Gables,(1) Fontain near the Venetian Pool - Coral Gables - Miami dit is een van de rijkste buurten van Miami.
 
 
 
 
 
The Venetian Pool,(16) Venetian Pool - Coral Gables - Miami helemaal in Venetiaanse stijl ingericht, en naar het schijnt één van de mooiste openbare zwemgelegenheden ter wereld, is gelegen in een laan met prachtige eeuwenoude eiken(6) The Country Club Prado Entrance - Coral Gables - Miami en exotische bloemen.(17) Lotus Flower
Alhoewel het een rijke buurt is, mag je overal zelfs in de Country club gratis binnen.
 
 
 
(21) Biltmore Hotel - Coral Gables - Miami
 
 
 
 
 
In Coral Gables vindt je ook Het Biltmore Hotel. (24) Biltmore Hotel - Coral Gables - MiamiHier logeerden vele beroemheden zoals Al Capone, Judy Garland en nog vele andere. Het meest in het oog springend is zijn bouwstijl en de 96 meter hoge toren. Voor het hotel staan prachtige fonteinen en bloemperken. Rond Miami vind je ook de voor ons wat rare maar mooie "Banyan Tree"(32) Banyan Tree - Miami
 
 
 
 
 
 
 
In Coconut Village (30) Terrace at Coconut Grove Village - Miamivindt je gezellige winkeltjes en terrasjes.
 
 
 
 
Vandaar gaat het richting Little Havana. (41) Little Havana - This is also MiamiDit is duidelijk de armste wijk van Miami, en alhoewel men moeite doet om de buurt meer leefbaar te maken, zien we hier toch nog veel krotten en zelfs mensen die op straat leven en wonen, dit op enkele meters afstand van de terminals waar de luxe cruiseschepen, (43) Cruise ships at Miami Terminalaanmeren. Via de MacArthur Causeway komen we in South Beach aan de Ocean Drive.




Dit is duidelijk het territorium van de macho's(63) And of course also machos - Miami Beach en de sexy girls.(75) Sexy girls - Miami BeachHet is allemaal een beetje extravagant, we zien zelfs (65) Macho dog - Miami Beacheen hond met een zonnebril op.
 
 
 
 
 
 
Het is zondag namiddag en er is zoveel volk op straat dat we al wandelend met de camper van het kleurrijk schouwspel kunnen genieten en foto’s maken. (53) Terrace on a Sunday afternoon - Ocean Drive - Miami BeachIeder tafeltje en stoeltje van de talrijke restaurants, bistro’s en bars is bezet.
 
 
 
 
 
Dit is ook het Art Deco district. (57) Art Deco District - Ocean Drive - Miami BeachHet zijn fraai gekleurde huizen met friezen en figuren uit de jaren 30. Ze werden in de jaren 70 prachtig gerestaureerd.(79) Art Deco District - Miami Beach Art Deco is een combinatie van allerlei invloeden en stijlen en elk huis heeft zijn naam.


Week 25.02 tot 02.03.2008
 
We verlaten Miami via de Tamiami Trail. De Tamiami Trail, aangelegd in 1928, is de eerste weg die de Atlantische Oceaan met de Golf van Mexico verbond. We bezoeken Big Cypress National Preserve, een ander National Park bekend voor zijn moerassen, cypressen, alligators en waadvogels.

We hebben geluk er is nog juist één plaatsje vrij op Midway Campground.(5) Our camper at Midway Campground - Big Cypress
Er staan een dertigtal campers rond een pond(2) Warning for the alligators in the pond - Midway Campground - Big Cypress(3) Alligators in the pond - Big Cypress en het is er heerlijk rustig. We blijven hier een weekje uitrusten en maken van hieruit een paar uitstappen en geleide wandelingen. We hebben elektriciteit en profiteren ervan om aan onze blog en foto's te werken. Lange tijd met twee computers werken, is een beetje veel voor onze batterijen.

De Everglades is een bedreigd gebied door zijn fragiele waterhuishouding. Eeuwenlang werden de Everglades voorzien van water uit het Kissimmee River Bassin en Lake Okeechobee tijdens de overvloedige zomerregens. (41) Gentian
(6) Special Flower(43) Cardinal Bromelia - Big CypressDe aanleg van de Tamiani Trail versperde de natuurlijke doorvloeiing van het water.(30) Butterfly(43) Butterfly Een tweede probleem is de steeds groeiende vraag naar water voor de spectaculaire groei van de bevolking rond Miami. Elk dag verhuizen 900 mensen naar Florida en zijn er jaarlijks 39 miljoen vakantiegangers, waarvan 12 miljoen in de winter gedurende het droge seizoen wanneer de regenaanvoer terugvalt en de aanleg van straten en afvoerkanalen verhindert het regenwater in de bodem te dringen. Daarbij komt nog de intensieve landbouw en vooral het overvloedig gebruik van pesticiden. Het gepollueerde water uit deze landbouwgebieden tast de vegetatie en poelen aan. Men vindt hoge concentraties kwik in zowel vissen, als wasberen, alligators enz. Vele dieren zoals bv. de Florida Panther (0a) Florida Pantherzijn daardoor met uitsterven bedreigd. Het aantal panters is teruggevallen tot 10. In het park werd een panter dood aangetroffen met een kwik gehalte dat zelfs giftig is voor een mens. De pollutie heeft ook een impact op de vogels die hier komen nesten. Hun aantal is met 93 % gedaald sinds 1930. In 1989 werd door het Congres het grootste natuur nood/reddingsplan goedgekeurd om dit fragiel ecosysteem te beschermen en zo goed als mogelijk in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Er werd een periode van 30 jaar vooropgesteld om een evenwicht te vinden voor de menselijke verkwistende dorst naar water (grote grasvelden, fonteinen, wassen van auto's, enz.) en het water dat zo noodzakelijk is voor het overleven van vele dieren,(7) Alliagtor sunbathing along the Shark Valley Trail
 
 
 
 
 
 
 
(13) Tricolored Heronvogels (37) Double-crested Cormorant - Big Cypress(35) Ibis - Big Cypress
 
 
 
 
 
 
(12) Marsh-marigolden planten. 
(44) Swamp vegetation - Big Cypress(23) Waterplants in the swamp - Big Cypress 


 
 
 
 
 
Als eerste gaan we naar Shark Valley.(26) Shark Valley Er zitten helemaal geen haaien maar lang geleden toen er nog voldoende water in de Shark River (Everglades) was, kwamen de haaien hier paaien in de achtergebleven poelen. Nu is het een enorme grasvlakte met kleine ponds, een tehuis voor vogels en alligators.(2) 24 km on a bike - first time after 25 year We huren een fiets voor een tochtje van 22 km naar de observatietoren. We hebben in 25 jaar niet meer gefietst, dus dat beloofd. Langs de kant van de weg liggen in de berm verschillende alligators(17) American alligator te zonnen en aan de waterkant staan diverse waadvogels. (9) Great Blue HeronWanneer we aan de parking van de observatietoren (22) The Observation Tower - Shark Valleykomen staat er een waarschuwingsbord(21) Warning for the crows - Shark Valley dat je niets onbeheerd op je fiets mag achterlaten, want dat kraaien zeer intelligente vogels zijn die ritssluitingen en velcro kunnen openen en voorwerpen uit je tas kunnen stelen. Naar het schijnt vindt men in hun nesten allerlei gestolen voorwerpen, zelfs bankkaarten. Van op de toren heeft men een prachtig uitzicht over de Valley(27) Shark Valley en de moerassen.
 
We keren terug naar de camping via een andere trail.
Hier zien we enkele idioten die, alhoewel het ten strengste verboden is, de alligators aan het voederen zijn. Ze komen met verschillende aanzwemmen en wanneer de man niet snel genoeg het vlees in het water gooit, knapt één van de alligators naar de man zijn arm, spijtig, hij mist. Alligators die door mensen gevoederd worden, worden dan uiterst gevaarlijk voor andere bezoekers, zeker met kleine kinderen en huisdieren. Ze verliezen hun angst voor de mens en worden agressief, waardoor de dieren moeten worden afgemaakt. Het is spijtig dat er altijd idioten zijn die de regels niet opvolgen en het leven van anderen maar ook van de dieren in gevaar brengen.

Het is prachtig warm weer, maar die nacht als gevolg van een koudefront daalt de temperatuur met 20°. Dit grote temperatuursverschil veroorzaakt een hevig onweer met veel wind.

Tijdens de Kirby Storter trail(27) Pond on the Kirby Storter Trail - Big Cypress vertelt de Ranger over de mensen die hier gewoond hebben tijdens de aanleg van de Tamiami Trail en hoe ze gebruik maakten van de natuurlijke materialen, (26) Turtles in the swamp - Big Cypresskruiden en planten om in hun levensbehoeften te voorzien. Ze vertelt ook dat de Bald Cypressen die hier groeien, wel 500 jaar oud kunnen worden.

Wanneer we de zondag door willen rijden, zien we dat er een nagel in onze band zit, en de band langzaam afgaat. De eerstvolgende garage is 75 km verder, dus Fred is genoodzaakt de band te verwisselen. Dit is geen gemakkelijke klus bij een camper. Wanneer hij de wielbouten losdraait, komt hij tot de vaststelling dat één der bouten geforceerd is bij het wisselen van de banden in Canada, en die breekt af, dus moeten we nu verder rijden met één bout minder. Gelukkig hebben we er nog 5 over en schijnt dit geen echt probleem te zijn.


Week van 03.03 tot 09.03.2008

We rijden zachtjes aan naar de dichtst bijzijnde garage in Napels. Bij de eerste Wal-Mart heeft men niet veel zin, en die sturen ons door naar een andere Wal-Mart.(5) Wood for sale - Naples, Fl In 10 minuutjes is alles geklaard en de monteur helpt Fred om het reservewiel terug onder de camper te bevestigen want alleen is dit geen gemakkelijk werkje. Dit alles kost ons 15 $ (9,60 euros). We vinden bij Wal-Mart op Collier Boulevard een rustig plaatsje voor de komende dagen wanneer we Napels willen gaan bezoeken, er is zelfs WIFI op de parking, maar dit ontdekken we pas de dag dat we vertrekken. Napels was onze eerste kennismaking met de Verenigde Staten, en de plaats waar eigenlijk alles begonnen is. Onze ex baas heeft een appartement in Napels. In 2000 stelde hij ons zijn appartement ter beschikking voor de vakantie. Het is ons er zo goed bevallen dat wij in 2003 een camper gehuurd hebben om de Westkust en de Nationale Parken te bezoeken. Zo is het plan gerijpt om als we op pensioen zijn, voor enkele jaren in de US/Canada en Mexico rond te toeren.

We nemen eerst de trolley die ons g(13) The Naples Trolley - Naples, Fledurende twee uur door de stad loodst. We zijn verwonderd over de uitbreiding en bevolkingsaangroei van de stad sinds wij in 2000 hier waren.
 
 
De volgende dag gaan we terug met de camper naar de belangrijkste bezienswaardigheden, want de chauffeur van de trolley reed een beetje snel om foto’s te kunnen maken. Eerst gaan we naar de Pier, (20) The Naples Pier - Floridaeen van de voornaamste attrac(22) On the Pier - Naples, Flties van de stad. Het houten staketsel trekt zoals altijd veel volk. Er wordt druk gevist van op de pier en hiervan profiteren de pelikanen om af en toe een visje mee te pikken. Ze zijn helemaal niet bang van de mensen. We hebben geluk er zwemmen verschillende dolfijnen (31) Dolphins near the shore - it seems as they want to play with the surfers - Naples, Flrond de pier en ze komen zelfs tot dicht bij de zwemmers en surfers aan het strand. Het lijkt wel of ze met hen willen spelen.
Napels is vooral bekend om zijn prachtige resorts (domeinen). (37) Beautiful House and Garden in Naples, Fl(47) Condo's in Naples, FlDe domeinen zijn bijna allemaal toegankelijk en we kunnen rustig de prachtige huizen, tuinen met exotische bloemen en planten, waterpartijen en fonteinen gaan bekijken. (65) One side a beautiful garden and the other side a landing stage - Naples, FlVeel huizen hebben langs de ene kant een prachtige tuin en aan de andere kant een aanlegsteiger voor hun boot. Al de terrassen en zwembaden zijn voorzien van muggengaas, want in het regenseizoen kunnen de muggen hier behoorlijk lastig zijn.
 
Een der mooiste resorts is Venetian Bay.(45) Venetian Bay Resort - Naples, Fl (43) Venetian Bay Resort - Naples, FlIn deze residenties hebben natuurlijk veel filmsterren, zoals Barbara Streisand, een optrekje.
 
 
 
 
We stoppen natuurlijk nog een keertje aan Pelican Isle,(57) Pelican Isle Resort - where we spent our first holiday in the US - Naples, Fl(59) Entrance of Pelican Isle Resort - Naples, Fl waar het appartement van onze ex-baas is om enkele foto's te maken, en we gaan een lekkere koffie drinken op Fifth avenue.(68) Brio Grill, Naples, Fl Toen we hier in 2000 waren hing er bij een juwelier een plaatje voor de deur zeggende "Kom rustig binnen Mevrouw, uw man is al langs geweest met zijn Visakaart". We vonden dit wel geslaagd.(28) Villa's on the Gulf of Mexico - Naples, Fl Via het Waterfront met zijn hagelwitte stranden en zijn turkooizen Golf van Mexico keren (75) Beautiful gate of the Treviso Bay Resort - Naples, Flwe terug naar onze overnachtingsplaats.
 
Wanneer we de volgende morgen boodschappen gaan doen in de Wal-Mart, zien we een van de werknemers de ajuinen stofzuigen, toch wel proper mensen die Amerikanen of willen ze dan toch iedereen aan het werk houden.

Het is zeer warm en onderweg zien we nabij Bonita Springs bij toeval, het Bonita Beach Dog Park, (6) Jasmine at Bonita Beach Dog Park - Floridaeen mooi groot strand speciaal voor mensen met honden. De mensen zitten rustig in hun luie stoel en laten hun honden lustig stoeien en zwemmen. We profiteren ervan om met Jasmine te gaan pootje baden, (14) Jasmine is too old to swim but still likes the water - Bonita Beachzwemmen zit er niet meer in, maar zo is ze toch verfrist.
 
 
 
 
 
 
Onze volgende halte is eigenlijk ook een beetje toevallig. We willen eigenlijk naar het Corkscrew National Sanctuary maar komen terecht in Koreshan State Historic Site(25) Koreshan Unity Settlement Data - Estero, Florida in Estero. Er is geen plaats op de campground, maar we mogen wel op de "overflow" parking staan. Het is een heerlijk rustig plekje midden in de natuur.

Wanneer we ons de volgende morgen aanmelden voor een plaatsje op de campground, stelt men ons een geleid bezoek voor aan de Koreshan Site. Dit geleide bezoek is gratis daar de site deel uitmaakt van de National Park Service. Koreshan Site werd gesticht door Dr Cyrus Teed(30) Cyrus Teed  Koreshan - Founder of Koreshan Unity Settlement - Esterol een soort goeroe die zijn naam veranderde in Koreshan (het Hebreeuws voor herder). Hij kwam met zijn volgelingen (31) Group photo of the Community - Koreshan Historic Site - Estero, Fluit het Noorden, en vestigde zich hier aan de Estero River om een nieuw Jeruzalem te stichten. Hij predikte gelijke rechten voor mannen en vrouwen(29) Women's appartment - Koreshan - Historic Site - Estero, Florida en opvoeding en cultuur(28) Planetary Court - Koreshan Historic Site - Estero, Florida stonden hoog in het vaandel. Deze gemeenschap had het eerste symfonieorkest in Florida en onder hun impuls werd de Tamiani Trail verder doorgetrokken, zodat ook Tampa bereikbaar werd. Een deel van de gebouwen werden gerestaureerd en staan midden in een prachtig park.(47) Flaming Star Bromelia - Koreshan Historic Site Garden - Estero, Fl

 
 
(53) Gopher Tortoise - Koreshan Historic Site - Estero, Fl(44) Landing Pier on the Estero River - Koreshan Historic Site - Estero, Fl
 
(22) Squirrel with an apple - Florida
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Van zaterdag 8 op zondag 9 maart, gaat hier in de US het zomeruur in, dit is bijna één maand vroeger dan in Europa en het eindigt ook bijna een
Er komen twee nachten vrij op de campground. We maken hiervan gebruik om de hond te wassen en de was te doen. Naast ons staat een echtpaar uit New York, en wanneer ze horen dat we van plan zijn om naar Mexico te gaan, geven ze ons een heleboel goede raad en tips. Zaterdagmorgen wordt er door de campground gratis koffie en donuts aangeboden. Hier ontmoeten we Mark en Brigitte, een echtpaar ook uit Pulle, en bekenden van het echtpaar dat we enkele weken tevoren in het John Pennekamp State Park hebben ontmoet. Wat is de wereld toch klein. Bij een gezellige babbel laten we ons de koffie en donuts smaken.

(29) The Gulf of Mexico shores - FlOnze volgend bezoek is Sanibal en Captiva Island. Via een brug van bijna 8 km komen we op Sanibal. (2) Causeway to Sanibal & Captiva, FlSanibal en Capitva Island zijn vooral bekend om zijn prachtige zandstranden en zijn mooie schelpen,(9) What a joke, they never see snow on the Island - Visitor Center of Sanibal & Captiva, Fl maar er is ook het J.N. "Ding" Darling National Wild Refuge.(4) Drive carefully to protect the animals - Sanibal & Captiva, Fl Veel vogels(15) Yellow-Crowned Night Heron - NJ Ding Darling NWR - Sanibal & Captiva, Fl hebben hier een tehuis gevonden en het is ook een geliefkoosd plekje van vele trekvogels. Een autotrail van meer dan 8 km loopt door het reservaat. Wij kunnen rustig vanuit de camper de vogels observeren en hier en daar zijn kleine wandelingetjes voorzien door de mangrove om waadvogels(24) Great Blue Heron waiting to catch the fish - Captiva Island, Fl en alligators te spotten, en daar kan Jasmine ook mee. Captiva Island wijst als een lange vinger in zee en langs beide zijden van de weg staan mooie beachhouses en er is een tropische plantengroei .
(23) Tropical vegetation on Captiva Island, Fl
(22) Nice houses with tropical vegetation - Captiva Island, Fl








1 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]



<< Homepage